Svenska fågellistan

Välkommen till Svenska fågellistan!
I den här nya databasen har vi samlat all möjlig information om de fågelarter som har påträffats i Sverige. Utöver information om fyndstatus finns även länkar till artiklar och videoklipp om arten. 

Med hjälp av den här databasen hittar du snabbt Raritetskommitténs officiella fynddata för en viss raritet.  Totalt innehåller listan 591 arter, varav ett 70-tal är D- och E-arter, alltså inte kryssbara. Vi har fokuserat på att få med alla arter som setts i det vilda i Sverige, inte bara de som är behandlade av Birdlife Sverige

Vi har också ansträngt oss för att få fram foton tagna i Sverige på samtliga arter, det saknas några få, har du en bild av dessa tagna i Sverige får du gärna dela med dig så vi kan komplettera med artbilder på de sista arterna. 

Svensk raritetsvideo
Här finns alltså även ett stort antal länkar till videoklipp som ligger utlagda på Internet. I första hand har vi länkat till filmer på rariteter, men också till filmer på vanligare arter. 

Fyll på med egna filmer & ljudfiler
Det finns säkert många fler videosnuttar m.m. som ligger utlagda på nätet, men som vi inte har lyckats hitta. Har du själv - eller kompisen - lagt ut filmsekvenser, ljudfiler eller berättelser om upptäckter av rariteter, så tveka inte! Hör av dig till Club300, så lägger vi in länkar till dessa också. Vi tar emot alla tips om filmer, ljudfiler eller vad det nu kan vara.

Dessvärre är det nog så att de mesta i filmväg ligger och skräpar hemma i era byrålådor. Vi hoppas att den här databasen ska motivera er till att ta fram era gamla videofilmer igen och plocka ut godbitarna och ladda upp dessa på Internet så att andra kan få se dem!

Tyvärr finns det inte utrymme att lägga upp filmer på Club300s server. Du som inte har någon "egen" server att ladda upp film på lägger enklast ut filmsnuttar på t.ex. Youtube. Med en kabel från DV/out uttaget på din videokamera till datorn kan du ganska enkelt ladda in filmen i datorn, t.ex. med programmet Windows Movie Maker eller motsvarande som ofta följer med nya datorer utan kostnad. Sedan kan du, också det tämligen enkelt, redigera filmen och ladda upp den på nätet. Fast först behöver du registrera dig som användare på Youtube.

Får du problem med att ladda upp film - tveka inte att kontakta oss, så hjälper vi till! Skulle det vara analog film som du har, så kan vi också hjälpa dig!

Mycket nöje
Det är vår förhoppning att Svenska fågellistan ska stimulera och förnöja! Och vem kan motstå att klicka runt bland alla dessa länkar? Mycket nöje!

Gå till Svenska fågellistan

PS. Club300 förbehåller sig rätten att välja vilka länkar och bilder som ska finnas i databasen.

E-post