Skapad: 2025-04-01 🕒 07:41:36

Club300 utökar Sverigelistan

APRIL APRIL.. Njae, någon aggressiv ändring av sverigelistan blir det inte några andra datum än just igår. Vi går hålla till godo med hur Sverige ser ut idag, och är ju gott så. 

För ett par år sedan utökades Sverigelistan från att enbart inkludera svenskt territorialvatten till att omfatta svensk ekonomisk zon.

Detta har varit mycket populärt och stora mängder båtar har spenderat tid en bra bit ut i Nordsjön för att leta petreller och albatrosser. "Det är ju sjukt najs att få chans på lite bättre chans på havslöpare, atlantpetrell och kanske ytterligare någon felflugen havsfågel" säger Kråkuddenfantasten och tillika Club300:s tidigare ordförande Martin Alexandersson, som har chartrat en ordentlig fisketrålare att spendera stora delar av hösten på.

Nu tar Club300 nästa steg, och utökar Sverigelistan till att även omfatta de tidigare svenska territorierna och kolonierna runt om i världen. "Vi tycker det tagit lite lång tid att gå från 400 till 500 för de bästa på Sverigelistan, så nu drar vi på rejält" säger Club300:s nytillträdda ordförande Mikael Ohlson.

Rent praktiskt innebär detta att Sverige drar full fördel av den nya internationella världslistan som presenteras inom kort. I Europa innebär det att Norge numera räknas på den svenska listan i och med unionen som upplöstes 1905. Där finns stora kolonier lunnefåglar som lockar, och givetvis kan skådarna nu variera sina höstar genom att byta Öland mot Utsira eller Röst. Österut är hela Finland och stora delar av Baltikum och områden kring St Petersburg lovligt för svenska kryssare. Det gör att arter som azurmes, mellanspett, träsksångare och skrikörnar betydligt enklare. Även områden i norra Tyskland och Polen hamnar på Sverigelistan och med detta blir arter som balkanspett och svarthuvad trut plötsligt troliga. Man ska inte heller glömma Svalbard som varit under svensk kontroll och ismås kommer bli en riktig trivialart på Sverigelistan.

Men det är sedan det blir riktigt spännande, när de fyra svenska före detta kolonierna Cabo Corso (södra Ghana i Västafrika), New Sweden (Delaware i östra USA), St Bartelemy (Västindien) och Porto Novo (Cuddalore i sydöstra Indien) räknas med på den svenska listan. Totalt kommer Sverigelistan att omfatta ungefär 2150 arter. Det finns även andra territorier som varit i svensk besittning under kortare tid, såsom Tobago (endast 1733) och Guadeloupe (1732-1739). En detaljerad karta kommer att presenteras senare i vår. Lars Svensson är informerad och en utökning av Fågelguidens 480 sidor till omkring 1800 sidor är redan påbörjad. "Det blir en härlig utmaning att beskriva allt från skogssångare till såväl afrikanska som indiska barbetter" säger Lars Svensson.

Det kommer inte att gå att kryssa retroaktivt. Det är enbart arter sedda efter den 1/4-2025 som kommer att få räknas med på listan.

"Det ska bli riktigt roligt att få hantera kommande diplomutdelningar, jag ser fram emot att dela ut både 500, 750 och 1000-diplom redan i år, och vem vet, någon kanske närmar sig 1500 också!" säger Jens Stålberg, sekreterare och diplomansvarig i Club300.

Club300 ser med tillförsikt fram emot en kryssrik framtid!