Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2008-08-18

Vattensångare i Askim!

2008-08-18 Webbredaktionen

När Lars Lundmark satt på sin vanliga bänk vid kanalen vid Stora Amundö i morse så hoppade det plötsligt upp en liten sångare i vassen bara några meter framför näsan på honom. Han plockade snabbt upp kameran och brände av en serie foton på sångaren och insåg då att det inte bara var en vanlig sävsångare. Väl hemma vid datorn blev artbestämningen helt spikad och han larmade ut fågeln.

Ett flertal skådare var snabbt på plats. Några misstänkta lockläten hördes vid några tillfällen men ingen fågel ville visa sig och trots bevakning under hela eftermiddagen kammade alla skådare noll. Hoppet stod dock till att den skulle bli mer aktiv fram på kvällen och 18-tiden var ett stort antal skådare på plats och man bestämde sig för att göra ett försök att stöta fågeln.

Ett första försök i ruggarna där den sågs på morgonen kammande noll, men när man började vandra bortåt på grusvägen längs kanalen för att omgruppera flög den plötsligt upp och landade fullt synligt i några sekunder. Därefter har den varit rörlig i vassarna och då och då visat upp sig fint under några sekunder i taget. Förutom när den varit ute och flugit har det gällt att vara rättplacerad för att få bra obsar på den, men efter ett tag hade de flesta av det uppskattningsvis hundratal skådare som samlats fått åtminstone kryssbara vyer.


Kanske den syns bättre från andra sidan?
Foto: Markus Lagerqvist

Fyndet av denna globalt hotade art är det 24:e för Sverige, men det första sedan år 2000. Fältfynd av arten tillhör ovanligheterna.

Av de 24 fynden rör sig 18 av ringmärkta individer och fem har hittats döda vid fyrar. Ett fältfynd av en sjungande individ finns från 1942. Fyndet är det första från Västergötland.
                                       
Webbredaktionen© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!