Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2007-11-24

Efterlängtad repris!

2007-11-24 Webbredaktionen


I avsaknad av kor fick hägern hänga med hästar.
Foto: Nisse Thunell

Att prioritera amurfalken före kohägern morgonen den 1 juli 2005 skulle visa sig vara rätt taktik. Idag gick åter larm om kohäger i landet. Roger Karlssons larm strax före ett idag slog ned som en bomb i novemberstiltjen...

Fågeln upptäcktes vid Tuna, Ryssby i Ljungbytrakten. Jägaren, som var den som först såg hägern, hörde av sig till Roger. Larmet gick och snart var vinterdäcken i rullning. 

 

UPPDATERING kl. 18.40

Vid lunchtid idag skall Jan Folkesson tillsammans med jaktlaget flå en skjuten älg på en gård söder om Ryssby, som ligger i Kronobergs län. När han tittar ut i hästhagen ser han en liten vit häger och drar direkt slutsatsen kohäger.

Erfaren skådare
Jan är en erfaren skådare som varit med i Kronobergs OF sedan 1974 och som dessutom då och då åker på skådarresor utanför landets gränser. Däremot drar han inte på rariteter, men vet att i Ljungby kommun går vägen in i C3 via Roger Karlsson. Alldeles riktigt, det var Roger som larmade ut stentrasten i Agunnaryd och medelhavsstenskvättan i Ljungby. Över telefon föreslår Roger ägretthäger, som kanske låter mer sansat, men Jan står på sig och efter att Roger själv kommit på plats går larmet strax före klockan ett.

Mitt i Sydsverige
Tre timmar till det är mörkt och många förstår direkt att det är fullt möjligt att hinna fram. Det är inte första gången som Växjö har visat sig vara nummer ett när det gäller dragläge. På väg mot Ryssby snöar det lite lätt, och det känns inte alls som ett drag på kohäger. Nästan framme i Ryssby svänger vägen svagt vänster men bilen framför oss fortsätter rakt fram. Föraren måste ha somnat och bildelarna flyger när ekipaget dånar ner i diket i 110. Det är mitträcke och bara en fil, så vi stannar mitt i körbanan. Alla har klarat sig bra, moder i framsätet och pappa med barn i baksätet. Vi kollar att familjen har mobiltelefon och stannar till paret har larmat. Sedan rullar trafiken igång igen på 25:an och snart är vi framme vid ängarna väster om Ryssbysjön. Där, bara 75 meter ut, går kohägern tillsammans med några hästar ? en välkommen repris när man inte sett arten förut. Härligt liten och vit.

Kohäger i hästhage
Kohägern visar upp sig fint. Nåra gånger flyger den runt i hästhagen, men landar snabbt och hittar mängder med mask att äta. Hägern följer hästflocken genom hagen, vilket kanske också är en bra indikation på att det verkligen är ett spontant uppträdande. En av hästarna känner sig dock lite ovan vid

 

Mer långväga kryssare får stilla sig till imorgon, då solen går upp kl. 8.02 (Ljungby).  Smhi spår lite snö i natt i området, så kanske kommer kohägern - för en gångs skull - ha perfekt kamouflage imorgon bitti...

Webbredaktionen      

 

 

 

den nya följeslagaren och går ett par gånger lite lätt till attack. Inga problem för hägern, m

© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!