Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2004-05-16

Albin tillbaka efter nästan tre år

av Lars Hansson

Fyra dagar innan treårsjubileet av Sveriges första svartbrynade albatross kommer larmet, återigen lämpligt på en helg, albatross i Laholmsbukten. Är det möjligen Albin som växt och blivit adult som kommit tillbaka till samma bukt?
I den nordvästliga kulingen stannar albatrossen kvar i vattnen runt Laholmsbukten hela dagen, dock svårsedd under flera timmar mitt på dagen då den förmodligen rastade ute på havet.
Den ses inte alls dagen efter, däremot upptäcks en silkeshäger i Kattviks hamn istället.

Här nedan följer upptäckarnas redogörelse.

Jag, Dan och Elisabet Hammarlund skulle vara med i SkOFs tävling "Tag plats", som går ut på att se så många arter som möjligt från en och samma plats under sex timmar. Vi hade egentligen önskat oss ostlig vind - då hade vi parkerat oss vid Ranarpsstrand på Bjärehalvöns sydsida. Nu var det istället västlig kuling, och då vet vi att det går att få lä och hyggligt utbyte vid Kattvik.

När vi började skåda strax efter fem på morgonen var det rätt tomt över havet, och vi kunde i lugn och ro ägna oss åt diverse småfågelläten och åt svalorna över oss. Ungefär vid halv sju hittar jag en havsfågel ute över Laholmsbukten som jag först misstänker är en sula. Men, så gott som genast börjar jag undra - den är VÄLDIGT stor, och det är något med vingarna som inte stämmer. Dessutom är den tecknad..... som ....en....albatross...? med ljust huvud och helmörka vingovansidor! Tyvärr vände den norrut igen redan på långt håll, men jag fäller i alla fall en kommentar om att jag tror att det var en albatross men att jag inte är säker och att jag kommer att minnas denna fågel för resten av mitt liv.

Lyckligtvis kom den igen efter en liten stund och nu betydligt närmare och nu var det ingen tvekan alls - svartbrynad albatross! Dags att larma - då upptäcker jag att jag glömt föra in larmnumren i min nya anteckningsbok! Dessbättre svarar Micke Nord på mobilen, och sen sköter han den första utlarmningen - Tack.

Fågeln drog sig sakta mot väster och sedan lite utåt, där den landade på vattnet och försvann. Fortfarande var det ingen annan som hunnit fram till Kattvik, och vi var nu lite nervösa för att vi skulle bli ensamma om obsen. Dessbättre hittade vi den igen precis när de första skådarna kom till platsen, och nu hade den vänligheten att komma allt närmare så att den till slut bara var ca 200 meter ut. Vi kunde nu se både teckningen över ögat och den helgula näbben riktigt fint och kunde konstatera att det definitivt var en helt adult svartbrynad albatross.

(Vi såg 72 arter, inklusive trevliga arter som bredstjärtad labb och vitnäbbad islom)

Martin Gierow© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!