Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2007-07-01

En mindre albatrossinflux?

2007-07-01 Webbredaktionen m.h.a. Espen Lie Dahl & Niklas Holmström & Kåre B Sunde

Webbred. har fått en liten uppdatering från det norska eftersöket av den mindre albatrossen och om en mindre albatrossinflux... 

Norge
På lördagen var ett gäng norrmän ute med en chartrad båt från Smøla för att leta efter albatrossen. Eftersöket varade i ca 7 timmar, men dessvärre såg man inte till albatrossen, chumning till trots.

Storlabb, fjällabb, stormfågel och stormsvala (oklart vilken art) sågs i alla fall under turen.

Webbredaktionen efter uppgifter från
Espen Lie Dahl, Smøla, Norge 

England
Niklas Holmström tipsade webbred. om att det hittades och omhändertogs en mindre albatross i England under fredagen vid Brean Beach i sydvästra England - första fyndet för UK. Är detta början på en mindre albatrossinflux???

Det rörde sig om subadulta fåglar i båda fallen och superraritet i norra Atlanten. Fågeln i England släpptes under lördagen, till många engelska skådares förtret, får man förmoda. Mer info, foto och video hittar man här

Webbredaktionen     

UPPDATERING 070202 kl. 07.30
Kåre B Sunde rapporterar att det nu har framkommit att observationen av den norska mindre albatrossen gjordes i torsdags den 28 juni och inte i fredags som man först trodde.

Kåre menar att det därför KAN rör sig om en och samma individ i Norge och England. Han pekar på att det finns exempel på mindre fråglar (stormsvalor) som korsat Nordsjön på ett dygn. Det är därför inte uteslutet att det är samma albatrossindivid det handlar om.

- I så fall var fågeln omhändertagen för rehabilitering i England då vi drog ut från Smøla och således inte tillgänglig för att kryssa längs den norska kusten, konstaterar Kåre lakoniskt.

Det kan ju därför vara intressant att jämföra bilderna från Norge och Engalad för att se om det finns karaktärer som kan peka på om det rör sig om samma individ eller inte.

Brean Beach, där det engelska fyndet gjordes, ligger i sydvästra England och skulle det röra sig om en och samma individ skulle det vara rejält imponerande med en förflyttning från norska Grip till Brean Beach på ca ett dygn.

Webbredaktionen     

 


Foto: Bjørn Thomassen© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!