Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2007-02-05

Myrspovens rekordflytt!

2007-02-05 Webbredaktionen

Under 2006 försåg Asia-Pacific Shorebird Network fem myrspovar och nio Alaskaspovar med radiosändare när de befann sig på sina häckningsplatser i Yukon-Kuskokwim-deltat i Alaska. Teamet kunde under augusti-september sedan följa Alaskaspovarna på deras flytt till övervintringskvarteren i Franska Polynesien och Line Islands.
   Myrspovarna kunde följas på sin flytt över större delen av Stilla Havet, men på grund av strul med batterierna tappade man kontakten med dem strax innan de nådda sin vinterkvarter som är antingen på Nya Zeeland eller i östra Australien.
   En av myrspovarna var endast 150 mil från Nya Zeeland innan man tappade kontakten med den och flög då i en hastighet av 80 km/h.

En annan individ tappades 250 mil från Queensland i norra Australien. Ytterligare en individ kunde följas under en 9,5 dagars oavbruten flytt, utan mellanlandningar, innan den tillslut gick ned på en atoll öster om Nya Kaledonien.
   Flytten som myrspovarna i Alaska företar sig är den längsta kända hos någon landfågel. Sträckan mellan Alaska och Australien/Nya Zeeland är hela 11 000 km!
   En utförligare artikel om resultaten från studien kommer inom kort att publiceras i tidskriften Tattler.

Webbredaktionen


De svenska kusinerna övervintrar i Afrika.
Foto: Patrik Jonasson© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!