Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2007-01-12

Klyka åkte bil och besökte dagis

2007-01-12 Webbredaktionen

Det senaste blåsvädret blev för mycket för den lilla klykstjärtade stormsvala som efter att ha passerat fem kommungränser, och ett oräkneligt antal socknar, landade vid Kinnarps möbelfabrik utanför Falköping.
   Där fann Anders Hermansson det lilla livet i en vattenpöl under ett cykelställ på torsdagsförmiddagen. Det var antagligen så nära den svallande Nordsjön den kunde komma mitt i den västgötska myllan. Anders Hermansson ringde påpassligt Åke Abrahamsson som ringde Ingemar Nilsson som ringde undertecknad Aronsson i webbredaktionen.
   Via en tjusig bilstafett...

...förpassades klykan snabbt till Kungälv och Fågelcentralen där den mättes och vägdes av Tommy Järås. Han konstaterade att fågeln vägde 34 gram och var en 3k+-fågel med bland annat ruggande övre täckare och handpennor.
   Konditionen var inte anmärkningsvärt dålig, men någon fisk ville den absolut inte ha. Tommys erfarenhet av stormsvalor är begränsad, men de han haft att göra med tidigare har även de varit hopplösa att få att äta. Klykan försågs med ring och efter att ett litet sår på ena vingen undersökts och bedömts vara ytligt stoppade jag ner fågeln i den kartong som nu var tillfällig bohåla.
   Efter att fågeln gjort studiebesök på yngsta dotterns dagis fick den ta färjan ut till Hönö där den strax före klockan åtta på torsdagskvällen återfick friheten vid hamnen i Hönö Klåva. Fågeln gjorde några tveksamma vingslag och bestämde sig sedan för att lägga sig på vattnet där den långsamt paddlade iväg in i januarimörkret.
   Och visst var det läskande att spara fågeln i kartongen ett dygn till och plocka fram den när Januarijakten inleds här i Göteborg på lördagsdygnet. Det hade varit kul att se de snopna minerna på konkurrenterna när jag larmade ut klyka mitt i natten, drog iväg - troligen ej kvar!


Aronsson med klorna om klykan.

Niklas Aronsson,
Webbredaktionen 

  


Klykan fick hjälp med att förflytta sig från pölen vid cykelstället i Falköping till västerhavet. Väl där simmade den sakta ut i mörkret.

 © Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!