Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2019-04-14

Wilsonbeckasin - ny art för landet

2019-04-14 Webbredaktionen


Foto: Annika Rastén

Vid niotiden på söndagskvällen skickade Kalle Brinell ut larmet som fick skådar-Sverige att tappa hakan - wilsonbeckasin vid Karboda, Knypplan-vägen i norra Uppland. En ny art för Sverige och en raritet av rang i Europa! Fågeln hittades redan under lördagen av Ragnar Hall - som initialt inte kunde få det till något annat en hökuggla.

Uppdatering 2019-04-15: Fågeln kvar under morgonen. INFO om parkering klicka här.

Området Skyttorp-Knypplan är för uppländska skådare ett välkänt område för allehanda skogsfågel - däribland utmärkt för ugglor vilket var anledning till att Ragnar Hall och Lars Erik-Larsson under lördagskvällen körde längs Knypplan-vägen.

- Något som lät som en pärluggla fast dubbelt så snabbt började plötsligt spela väster om vägen ca 150 m N Karbodakorset, skriver Ragnar Hall i sin rapport på Artportalen. Den spelade ganska intensivt under kanske fem minuter.

Ragnar och Lars-Erik fick tyvärr inga synobsar på fågeln men kunde inte få det till något annat än en hökuggla. trots kanske lite väl korta strofer. Bestämningen gjordes också baserat på att det bara ett fåtal kilometer norrut hade suttit en hökuggla under dagen och gårdagen.Under söndagsmorgonen var Torbjörn Elvius på plats vid hygget norr om Karboda och kunde konstatera att det inte var någon uggla - utan en enkelbeckasin som yttrade det märkliga lätet. I en flack spelflykt lät den "som en pärluggla fast dubbelt så snabbt". När Martin Tjernberg fick nys om detta kunde han erinra sig att wilsonbeckasin ska låta just så och sen spann det vidare... Framåt kvällstimmarna hade Kalle Brinell, Martin och Gabriel Tjernberg åkt till hygget och kunde från 20:40 lyssna till beckasinens spel i en timme.

- Spelet mycket typiskt, närmast påminnande om en pärluggla med något fallande tonhöjd i slutet av strofen, skriver Martin Tjernberg om obsen. 

Han spelade vid några tillfällen upp wilsonbeckasin från fågellätes-sajten Xeno-Canto varvid närvarande personer var helt övertygade att det var beckasinen på hygget som hördes - identiska läten!

- Helt overklig upplevelse att under molnfri himmel och vindstilla ha en spelande wilson, ofta rakt över huvudet, på avstånd en spelande enkelbeckasin plus enstaka förbidragande morkulla! Bättre kan det knappast bli...


Foto: Andreas Viberg

Vid fyratiden på måndagsmorgonen hördes åter wilsonbeckasinen spela från hygget och under de följande timmarna trillade allt fler skådare in. När ljuset tilltagit kunde också allt bättre obsar ges på fågeln som alternerade mellan aktivt spel och att sitta i en grantopp. Vid niotiden tystnade den och därefter har den inte hörts eller setts. Ett bra tips är att satsa på skymning och gryning/morgon för att ha chans på wilsonbeckasinen - då det är dessa perioder som fågeln spelar, annan tid kommer det med stor sannolikhet vara väldigt svårt att se eller höra fågeln.


Foto: Andreas Viberg

Wilsonbeckasin är den nordamerikanska släktingen till "vår" enkelbeckasin och splittades så sent som tidigt 2000-tal från den senare.

Fyndbilden av wilsonbeckasin i västra Palearktis präglas av fynd i väst med överlägset flest fynd på Azorerna (där den är regelbunden) men också en del fynd på Brittiska öarna samt enstaka från Frankrike, Nederländerna, Portugal, Island och Finland. 

Det finska fyndet är förstås extra intressant och liknar till mångt och mycket det aktuella i Karboda. Den finska fågeln dök upp 25 april 2008 vid Vihtasilta, mitt i Finland och sågs spelande i en månads tid, men utan att bestämmas till wilson. Samma fågel återvände till samma plats med samma beteende såväl 2009 som 2010. Det dröjde till 2010 innan en bestämning blev klar - då var stordraget ett faktum! Se bilder på den finska fågeln här och hör inspelning här (obs mp3-fil) och här. Kan vi hoppas på en liknande långstannare i Karboda?

Lyssna på Kalle Brinells inspelningar av wilsonbeckasinen.


Sång:

Lock/varning:
Parkeringsinformation
Knypplanvägen är en grusväg som på sina ställen är smal och svårparkerad - vid det aktuella hygget finns dock en del platser, men med högre tryck än under första morgonen blir dessa snabbt fulla. Då gäller det att hitta alternativa platser, mötesplatser där det går att parkera. Goda parkeringsmöjligheter finns några hundra meter söder om hygget samt vid "Åkra-korset". Som vanligt gäller sunt förnuft - kom i god tid före den börjar spela och ställ bilen där det finns bra parkeringsmöjligheter, med högt tryck kan det säkert bli tal om någon kilometers promenad.

GPS/navigationspunkt, se Bird Alarm eller 60°09'05.1"N 17°41'51.3"E
https://goo.gl/maps/eJENfqVd3zS2För vidare läsning rekommenderas: Martin Reids bestämningsartikel från British birds: Identification of Wilson?s and Common Snipe (obs PDF-fil, behöver pdf-läsare)

Natursidan skriver om fyndet.

Sveriges Radio P4 Uppland uppmärksammar fyndet:


Uppsala nya tidning om fyndet (bakom betalvägg, tyvärr)

Kolla vidare nedan för några fler bilder på beckasinen och draget:


Foto: Annika Rastén

Foto: Annika Rastén

Foto: Andreas Viberg


© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!