Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2017-12-22

Större gulbena på Stora Amundön!

2017-12-22 Webbredaktionen/Peder Winding


Foto: Richard Ek

I tisdags upptäcktes vad som då bestämdes till gluttsnäppa vid Ödsmåls kile, Bohuslän. Under gårdagen började bilder på fågeln cirkulera som tydde på att det istället rörde sig om en större gulbena! Fågeln eftersöktes nu på morgonen av tillresta skådare utan resultat. Istället upptäcktes fågeln vid Stora Amundön, söder om Göteborg vid ett-tiden. Och då kunde bestämningen till större gulbena clinchas!

Fågeln upptäcktes på ängarna på inre delen av Stora Amundön och sågs fint från fastlandssidan. Snabbt var Göteborgsskådarna på plats och snart därefter anlände folk från angränsande landskap.

Fyndet är det fjärde i landet av arten - och förhoppningsvis bjuder denna individ på såväl ett väntat som efterlängtat tillfälle till drag på arten inom Sveriges gränser... Samtliga tidigare fynd har nämligen enbart skett under en dag vardera utan "dragbarhet". Vi hoppas således på en generös "julbena"!

Uppdatering 2017-12-23:
Efter att i sen skymning lyft och dragit söderut var det nog en del som undrade om den större gulbenan skulle vara på plats vid Amundön nu på morgonen... Många var på plats i gryningen för att snart kunna konstatera att gulbenan ej var på plats. Men knappt hann folk börja sprida ut sig för eftersök förrän Big Year WP-gänget hade återfunnit fågeln i nästa lämpliga vik söderut från Amundön sett - i Haga kile. Där var gulbenan dock kortvarig som snart flög åter till brottsplatsen vid Amundön där den sågs stationärt till skymningen innan den åter blev mer rörlig och ljudlig. Om den är kvar på julaftonsmorgon återstår att se...© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!