Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2017-05-15

Orientvadarsvala i Bottorp!

2017-05-15 Peder Winding/webbredaktionen


Foto: Simon Carrington

I skuggan av de händelser som försiggick på en viss ö i Stockholms skärgård under söndagen hittades en vadarsvala i Bottorp, söder om Kalmar. Initialt bestämd till enbart obestämd vadarsvala, därefter säkert bestämd till rödvingad dito. Men det var något som inte helt stämde...

Vid halv elvatiden på söndagsförmiddagen upptäckte Anders Törnberg en vadarsvala sydväst om Bottorps hamn. Fågeln kom flygande från norr över det stora vassområdet söder om hamnen och landade sedan landade i det blöta området som lokalt kallas "Vätan". Strax drog vadarsvalan iväg mot norr igen utan att någon säker bestämning kunde göras.  

Som tur var kunde fågeln snart återfinnas en bit norröver när den stundom jagade lågt över ängarna, stundom gick nere på backen - tidvis mobbad av en fältpiplärka! Under större delen av dagen sågs vadarsvalan regelbundet runt om i området, men var hela tiden rörlig. Under ett par timmar framåt kvällen tycktes den ha dragit men återfanns igen på brottsplatsen.

Bestämningen av fågeln gjordes relativt snabbt till rödvingad vadarsvala - men med allt fler skarpögda skådare på platsen började det knorra så smått. Bilder tas och granskas, sprids mellan skådare. Snart börjar det snackas om att det kanske snarare rör sig om en orientvadarsvala - en bra mycket ovanligare art med endast ett fynd sedan tidigare i landet. Diskussioner fortgår på framförallt Facebook och artbestämningen klarnar allt mer. Under måndagen åker därför än fler skådare till Bottorp och beskådar vadarsvalan som är kvar in i den nya veckan.


Foto: Klas Rosenkvist

Men är det ens möjligt att bestämma en orientvadarsvala undrar nu många - med det tidigare Sverige-fyndet i minnet. Fyndet utgörs av en långstannande fågel på Ängsnäset, Falsterbo i Skåne. Individen upptäcktes i början av juli och stannade tills första veckan av oktober. Trots veckovis med närstudier, utlåtanden av auktoriteter inom fältbestämning och många skarpa, fina närbilder kunde inte arten säkert spikas förrän DNA-prov av fjädrar hade fastslagit arttillhörigheten.

Frågan är nu om det behöver vara lika svårt med bestämningen av denna fågel? Det finns många som tycker att så inte är fallet - framförallt då bestämning är betydligt enklare av en fräsch, inte alltför sliten fågel i maj jämfört med en sliten, ruggande dito under sensommar/höst. Inte minns längden och utseendet av stjärten går enklare att bedöma såhär års. Vidare kan denna i vissa avseenden kännas än mer typisk än Falsterbo-fågeln med mer rejält kortare yttre stjärtpennor i jämförelse.

Bestämningstips för bestämning av orientvadarsvala utlovas i artikel som inom kort publiceras här på webbplatsen!© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!