Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2013-11-10

Ny art för landet - rubinnäktergal på Gotland!

2013-11-10 Webbredaktionen

Knappt hann man andas ut efter gårdagens urladdning med gråhuvad sparv och svartstrupig järnsparv innan nästa mega-raritet upptäcktes inom landets gränser. Åter var det Gotland, och Carl Tholin, Dennis Nyström och Mikael Larsson, som levererade.

I talldungen söder om Vändburgs nya hamn upptäckte de på förmiddagen en honfärgad rubinnäktergal. Fågeln sågs in i skymningen och då ett duggregn ska vara konstant natten igenom, kommer troligen juvelen stanna till morgondagen.

- Strax innan elva hittar jag en skum fågel som hoppar på marken i ett tätt buskage, säger Carl Tholin. Det där kan ju inte vara en rödhake, tänker jag. Fågeln småspringer, under en buske. Det där måste vara någonting annat, men vad? 
   

En liten stund senare hittar Dennis Nyström åter den skumma fågeln i ett närliggande buskage och får en bättre obs, där en vit strupe kan skönjas. Fågeln verkar försvinna men lockar snart från ursprungsbuskaget med ett genomträngande läte. De kontaktar nu andra gotländska skådare för att få hjälp med något häftigt. Det dröjer en liten stund, sedan stöter Dennis åter fågeln och får se den hoppande på marken. Fler och fler pusselbitar faller på plats, med tydligt vit strupe, markerat vitt ögonbrynsstreck och vita strupsidesstreck. De ringer och försöker checka av med andra skådare. De börjar känna sig alltmer säkra på att det verkligen rör sig om en rubinnäktergal.

- Allt fler skådare kommer till dungen och fågeln verkar skulka än hårdare, fortsätter Dennis. Per Smitterberg får dock se fågeln och konfirmera de karaktärer Dennis har sett. Tyvärr blev det ingen fotodokumentation på grund av hur svårsedd och skulkig fågeln var. Men vi lägger hoppet till morgondagen och att fågeln då återupptäcks.

Webbredaktionen      © Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!