Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) | Svenska fågellistan

Nyhetsarkivet

Här finner du de artiklar som har publicerats på club300.se. Välj nedan vilken kategori du är intresserad av och artiklarna listas sedan efter publiceringsdatum med den senaste först.

Välj kategori:Publiceringsdatum: 2005-07-01


Först kohäger sedan amurfalk !!!!!

2005-07-01 Lars Hansson, Lars G R Nilsson och Andreas Ståhl 

Många var snabbt i bilen på torsdagseftermiddagen efter larmet på kohäger 16:22 ifrån Lund, Skåne. De som hann fram under de första timmarna kunde titta på hägern i lugn och ro men de som hade längre startsträcka fick något att tänka på när ett 0300 larm kom 18:15. Amurfalk utanför Kalmar.
Nedan finns de båda C3 medlemmarnas egna berättelser om upptäckterna.

Foto: Stefan Hage

Jag blev uppringd 30 juni klockan 16 av Janne Pröjts som berättade att han hittat en kohäger vid Råbydammen i sydöstra utkanten av Lund. Han hade upptäckt den klockan 15:30 där den stod helt öppet i den lilla dammen. Jag kastade mig i bilen och körde ner till dammen, som är min hemmalokal. Mycket riktigt - en kohäger, snyggt utfärgad dessutom. Jag larmade ut den omedelbart på RIX-larm. Som vanligt dröjde det inte länge förrän min telefon gick varm och bilarna började strömma in. Kohägern gick helt öppet och ogenerat i strandkanten på mindre än hundra meters avstånd och alla tillresta fick drömobsar. Kohäger är en hett efterlängtad art för de flesta. Råbydammen anlades 1999 som kvävefälla för att minska belastningen på Höjeå och i förlängningen Öresund. 2003 började Sigvard Svensson och jag bevaka dammen någotsånär regelbundet. Förutom häckande gråhakedopping och mindre strandpipare rastar en hel del sydsträckande vadare under högsommaren. Vi spekulerade naturligtvis om vad som skulle dyka upp och kohäger nämndes vid något tillfälle. Nu har våra vildaste fantasier blivit verklighet.

//Lars G R Nilsson

Foto: Ronny Johansson

Kohäger peps ut och trots att jag inte hade för avsikt att åka till Skåne ringde jag Lasse Petersson för att fråga om han skulle åka. "Jag är och letar efter en aftonfalk som Tomas Fredriksson ringt om till Janne Ottosson, men sticker i princip direkt". Själv skulle jag söderut för att öva med bandet, Slipaway. På vägen tänkte jag kolla om aftonfalken var kvar. Efter samtal med Ottosson hade den nämligen dragit iväg någon timme tidigare. Väl på plats får jag direkt se en falk jaga över fälten i direkt anslutning till landningsbanan vid Kalmar Flygfält. Jag ser omgående att den har lysande vita undre vingtäckare och tänker : " Vad i h-e, det måste vara en amurfalk". Fågeln sätter sig ned på ett stängsel och förtär en insekt och jag sansar mig och tänker att jag inbillat mig det hela. Omgående kastar den sig ånyo ut i luften och kommer åt mitt håll och gör en snygg gir och visar upp grå mage, svarta pennor, brunröda byxor och bländvita undre vingtäckare. Saken är klar och jag inser att jag tittar på Sveriges första Amurfalk. Jag har ingen manual, ingen kamera och ingen fågelbok men som tur är har jag mobilen med och ringer till Dan Bengtsson som jag vet har kamera och Janne Ottosson som jag vet har manual. Dan kommer först tätt följd av Janne. Jag lånar manualen och ringer joursökaren och i samband med det försvinner fågeln. Den är borta i ca 25 minuter då den plötsligt dyker upp igen. Nu är vi fem man som står och kikar på den när den visar upp sig från sin vackraste sida. Nu är jag tvungen att ansluta till mina kompisar i bandet, skyndar därifrån och möter då de första skådarna. Därefter kommer folk i stora mängder och folk får se fågeln under bättre och bättre förutsättningar då ljuset efterhand blir gynnsammare.

//Andreas Ståhl

© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!