Galleriet | Reserapporter | Kryssavdelningen | Press | Birdprotection | Bird Alarm (BA) |

Vanliga frågor om Club300

1. Varför heter ni Club300?

När cluben startades 1984 var det en slags drömgräns att se 300 fågelarter i Sverige. Detta var innan moderna informationssystem fanns och var man hade mobiler, numera kan man se 300 sorter på ett år och flera har sett över 400 under sin skådarkarriär.

2. Måste man ha sett 300 fågelarter för att få vara med?

De första åren var det så, men idag behöver man inte alls det. Cluben är till för alla, nybörjare såväl som proffs, som gillar att se många fågelarter.

3. Kan man få information om sällsynta fåglar utan att vara med i Cluben?

Ja, man kan kolla på vår hemsida www.club300.se där larmen från vårt larmsystem BMS läggs in. Om du vill vara med i BMS och få direktinformation i din mobiltelefon om ovanliga fåglar, måste du dock lösa medlemsskap i Cluben.

4. Publicerar ni någon tidning?

Ja, Roadrunner heter den. Den är helt i färg och kommer med fyra nummer per år. Den handlar om fåglar, hur man känner igen dem, fågelskådare och fågelskådningsteknik (fotografering med digitalkameror till exempel). Roadrunner är det engelska namnet för en amerikansk fågel som heter större tuppgök på svenska och som springer väldigt snabbt. Precis som vi när något ovanligt upptäcks.

5. Är det inte risk för att fåglarna störs när ni larmar ut om ovanliga fåglar?

Väldigt liten. För 20 år sedan innan vi fanns var det betydligt vanligare. Vi har ett nät av etiska rådgivare i varje landskap som skall kontaktas om en ovanlig fågel upptäcks på en störningskänslig lokal och den som upptäcker en fågel är skyldig enligt våra etiska regler att se till att lokalen fågeln är på kan ta emot många människor. Vi är väl medvetna om att övertramp bara skadar oss och vår verksamhet.

6. Tjänar Club300 pengar på fågelskådning?

Cluben tjänar ingenting, däremot gör fåglarna det. Vi jobbar ideellt (men har outsourcat sådana verksamheter som måste skötas professionellt för kontinuiteten och kvaliteten som t ex medlemsadministration och sponsring).

7. Varför skall jag vara med i Club300?

Om du gillar att vara med där det händer och känna en social samtillhörighet med likasinnade, oavsett om de är proffs, nybörjare, arbetslösa eller direktörer, skall du vara med. Om du gillar att föra listor över fåglar du sett i Sverige, ditt hemmalandskap, Europa eller hela världen kan du lämna in dem till oss och se din ranking. Om du tycker att du skall göra något åt fågelskyddet men inte vet till vilka du skall skänka pengar, kan du vara med hos oss och använda dig av våra tjänster så ser vi till att pengarna går dit de verkar mest.

 

© Club300 | Om cookies Till toppen av sidan
CLUB300
Zeiss Naturbokhandeln ITAB Välkommen till Getterön!